پایان نامه شرط ضرر مستقیم در مسئولیت مدنی |
علائم و اختصارات
سایت های دیگر :
مقدمه
الف) بیان موضوع:
لزوم فعالیت اقتصادی در زندگی بشر به عنوان عاملی که در تامین معیشت وی نقش حیاتی دارد، انکارناپذیر است. اما امری که ممکن است وی را در این فرآیند آزرده سازد، عدم ایفای وظایف اجتماعی و تعهداتی (قراردادی یا غیر قراردادی) است که افراد در اجتماع یا به واسطه قانون یا قرار داد و یا عرف در مقابل یکدیگر دارند. زندگی اجتماعی صحنه تبادل ضرر و منفعت است بهطوری که هر جا کسی نفعی میبرد، در مقابل سبب ورود زیان به دیگران میگردد. اما همه این ضررها لزوماً قابل جبران نیستند، چرا که برخی ضررهایی که به افراد تحمیل میشوند، لازمه زندگی اجتماعی است.
در واقع هدف و رسالت حقوق مسئولیت مدنی، جبران ضررهای ناروا و بازگرداندن وضع زیاندیده به حالت قبل از متحمل شدن خسارت است. از منظر حقوق مسئولیت مدنی، ضرر ناروا دارای شرایطی است که شرط ضرر مستقیم یکی از این شرایط میباشد. به این معنا که افراد در مقابل ضررهایی مسئولیت دارند که مستقیماً از عمل آنها بوجود آمدهباشد.
ب) تبیین جایگاه موضوع:
همانگونه که بیان شد، ضرری قابل جبران است و حقوق مسئولیت مدنی از زیاندیده به خاطر متحمل شدن آن حمایت میکند، که ناروا باشد. یکی از شرایط ضرر ناروا که دراین پایان نامه مورد بررسی قرار میگیرد، مستقیم بودن ضرر است که هم در مسئولیت قراردادی و هم در مسئولیت غیر قراردادی، محل گفتگو میباشد.
در این خصوص، در حقوق مدنی ایران، هیچگونه متنی که به طور صریح دلالت بر وجود این شرط برای جبران خسارت باشد یافت نمیشود.
مهمترین متن قانونی که از شرط مستقیم بودن ضرر سخن رانده، ماده 520 قانون آیین دادرسی مدنی میباشد. همچنین ماده 4 آئیننامه قانون بیمه اجباری به این مطلب اشاره دارد. لازم به ذکر است، ماده 1151 قانون مدنی فرانسه صریحاً این شرط را برای جبران خسارت ضروری دانستهاست.
ج) ضرورت و اهمیت موضوع:
در مسئولیت مدنی، شرط ضرر مستقیم به صورت گستردهای به عنوان یکی از شیوههای محدودنمودن جبران خسارات مورد استفاده قرار گرفتهاست و در حقوق داخلی کشورها دارای شهرت بسزایی میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-03-03] [ 12:32:00 ق.ظ ]
|