رساله دکتری رشته باغبانی-گرایش میوه کاری:پاسخ های مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو رقم انگور به اسید سالیسیلیک و نیتریک اکسید در شرایط |
شوری، کاربرد سدیم نیتروپروسید (در غلظتهای 1 و 5/1 میلیمولار)، باعث افزایش کارایی رشد، بهبود فتوسنتز، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و اسمولیتهای سازگار،کاهش نشت یونی و نیز کاهش جذب یونهای سدیم و کلر درهر دو رقم شد.کاربرد اسید سالیسیلیک (درغلظتهای200 و 300 میلیگرم در لیتر) باعث کاهش تاثیر منفی شوری بر بیشتر شاخصهای گفته شده در هر دو رقم شد. بهطور کلی در هر دو آزمایش، رقم قره شانی در مقایسه با رقم تامپسون سیدلس در بیشتر شاخصها، نسبت به شوری متحملتر بوده و استفاده از سدیم نیتروپروسید (غلظت 5/1 میلی مولار) و اسید سالیسیلیک (300-200 میلی گرم در لیتر) میتواند بعضی از اثرات منفی ناشی از تنش شوری (بهویژه در غلظتهای کمتر از 50 میلی مولار) را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید.
کلمات کلیدی: انگور، تنش شوری، شاخصهای رشدی، فتوسنتز، کلروفیل، آنزیمهای آنتی اکسیدانی، گلیسین بتائین، سدیمنیتروپروسید و اسید سالیسیلیک
فهرست مطالب
صفحه
عنوان
1
فصل اول – مقدمه
2
1-1- تنش شوری
3
1-2- تعریف شوری
3
1-3- اثرات شوری بر گیاهان
4
1-4- اسید سالیسیلیک
4
1-4-1- ویژگیهای شیمیایی و بیوشیمیایی اسید سالیسیلیک
5
1-4-2- بیوسنتز اسید سالیسیلیک
6
1-5- نیتریک اکسید
7
1-5-1- ویژگیهای شیمیایی نیتریک اکسید
7
1-5-2- بیوسنتز نیتریک اکسید
7
1-5-2-1- مسیرهای آنزیمی تولید نیتریک اکسید
7
1-5-2-2- مسیر نیتریک اکسید سنتتاز
8
1-5-2-3- مسیر نیترات ردوکتاز
9
1-6- منشاء و تاریخچه کشت انگور
9
1-6-1- ارقام انگور
10
1-6-1-1- رقم تامپسون سیدلس
11
1-6-1-2- رقم قره شانی (شاهانی سیاه)
11
1-7- اهداف پژوهش
13
فصل دوم- مروری بر پژوهش های پیشین
14
2-1- اثرات شوری بر مورفولوژی گیاه
16
2-2- تاثیر شوری بر فتوسنتز
18
2-3- تاثیر شوری روی محتوای نسبی آب برگ
19
2-4- تاثیر شوری بر جذب عناصر غذایی
23
2-5- تاثیر شوری بر پراکسیداسیون لیپیدی غشاء
24
2-6- تاثیر شوری بر اسمولیت ها و محافظت کننده اسمزی
25
2-7- تنش شوری و انگور
27
2-8- نقش اسید سالیسیلیک در پاسخ به تنش شوری در گیاهان
29
2-9- نقش نیتریک اکسید در پاسخ به تنش شوری در گیاهان
32
فصل سوم- مواد و روش ها
33
3-1- مکان و زمان انجام پژوهش
33
3-2- روش انجام پژوهش
34
3-3- مواد گیاهی و شرایط رشد
35
3-4- ترکیب محلول غذایی
35
3-5- نحوه اعمال تنش شوری
36
3-6- کاربرد سدیم نیتروپروسید
36
3-7- کاربرد اسید سالیسیلیک
37
3-8- صفات مورد بررسی و روشهای اندازهگیری آنها
37
3-8-1- ویژگیهای رشدی گیاه
38
3-8-2- اندازه گیری نشت یونی غشاء برگ
38
3-8-3- محتوای نسبی آب برگ
39
3-8-4- میزان پرولین آزاد
40
3-8-5- میزان قندهای محلول کل
40
3-8-6- اندازهگیری محتوای مالون دی آلدئید
41
3-8-7- اندازهگیری رنگیزههای کلروفیل و کاروتنوئید
41
3-8-8- اندازهگیری گلایسین بتائین
42
3-8-9- اندازهگیری پروتئین کل
43
3-9- اندازهگیری فعالیت آنزیم ها
43
3-9-1- استخراج عصاره گیاهی برای سنجش فعالیت آنزیم ها
43
3-9-2- اندازهگیری فعالیت کاتالاز
44
3-9-3- اندازهگیری فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز
44
3-9-4- اندازهگیری فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز
45
3-10- اندازهگیری عناصر برگ و ریشه
45
3-10-1- استخراج عصاره گیاهی جهت اندازهگیری کلر، سدیم، پتاسیم و نیترات
45
3-10-2- اندازهگیری میزان یون کلر
46
3-10-3- اندازهگیری میزان یون نیترات
46
3-10-4- اندازهگیری میزان یونهای سدیم و پتاسیم
47
3-10-5- استخراج عصاره گیاهی جهت اندازهگیری کلسیم، منیزیم، آهن و روی
47
3-11- اندازهگیری میزان فتوسنتز
48
3-12- تجزیه آماری دادهها و نرم افزارهای مورد استفاده
49
فصل چهارم- نتایج
50
4-1- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر ویژگیهای مورفولوژیک
58
4-2- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر ویژگیهای مورفولوژیک
64
4-3- ویژگیهای فیزیولوژیک
64
4-3-1- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها برمیزان کلروفیل A
66
4-3-2- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها برمیزان کلروفیل A
68
4-3-3- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان کلروفیل B
68
4-3-4- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان کلروفیل B
69
4-3-5- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر کلروفیل
69
4-3-6- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر کلروفیل
70
4-3-7- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان کلروفیل کل
71
4-3-8- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان کلروفیل کل
71
4-3-9- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان کاروتنوئیدها
72
4-3-10- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان کاروتنوئیدها
73
4-3-11- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها برمیزان
73
4-3-12- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر
73
4-3-13- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان فتوسنتز خالص
75
4-3-14- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان فتوسنتز خالص
77
4-3-15- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان هدایت روزنهای
78
4-3-16- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان هدایت روزنهای
79
4-3-17- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان تعرق
81
4-3-18- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان تعرق
82
4-3-19- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان نشت یونی
84
4-3-20- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها برمیزان نشت یونی
85
4-3-21- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر محتوای نسبی آب برگ
87
4-3-22- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر محتوای نسبی آب برگ
88
4-4- ویژگیهای بیوشیمیایی
88
4-4-1- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان مالوندی آلدئید
89
4-4-2- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان مالوندی آلدئید
90
4-4-3- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان پروتئین کل
91
4-4-4- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان پروتئین کل
92
4-4-5- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان قندهای محلول
93
4-4-6- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان قندهای محلول
94
4-4-7- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان گلیسین بتائین
95
4-4-8- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان گلیسین بتائین
96
4-4-9- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان پرولین
97
4-4-10- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان پرولین
98
4-4-11- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز
100
4-4-12- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز
101
4-4-13- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم کاتالاز
103
4-4-14- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم کاتالاز
104
4-4-15- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز
105
4-4-16- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز
107
4-5- ارزیابی میزان غلظت عناصر غذایی
107
4-5-1- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان یونهای سدیم برگ و ریشه
110
4-5-2- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان یونهای سدیم برگ و ریشه
112
4-5-3- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان یونهای کلر برگ و ریشه
116
4-5-4- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان یونهای کلر برگ و ریشه
118
4-5-5- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان نیترات برگ و ریشه
121
4-5-6- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان نیترات برگ و ریشه
123
4-5-7- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان پتاسیم برگ و ریشه
125
4-5-8- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان پتاسیم برگ و ریشه
128
4-5-9- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه
131
4-5-10- تاثیر شوری و سدیم نیترو پروسید و برهمکنش آنها بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه
133
4-5-11- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان کلسیم برگ و ریشه
136
4-5-12- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان کلسیم برگ و ریشه
138
4-5-13- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان منیزیم برگ و ریشه
139
4-5-14- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان منیزیم برگ و ریشه
140
4-5-15- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان آهن برگ و ریشه
142
4-5-16- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان آهن برگ و ریشه
143
4-5-17- تاثیر شوری و اسید سالیسیلیک و برهمکنش آنها بر میزان روی در برگ و ریشه
144
4-5-18- تاثیر شوری و سدیم نیتروپروسید و برهمکنش آنها بر میزان روی در برگ و ریشه
146
فصل پنجم ـ بحث
147
5-1- ویژگیهای مورفولوژیک
147
5-1-1- تأثیر تیمارهای مختلف شوری، اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر ویژگیهای مورفولوژیک
153
5-2- ویژگیهای فیزیولوژیکی
153
5-2-1- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان کلروفیل
156
5-2-2- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید برمیزان فتوسنتز
163
5-2-3- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان نشت یونی
165
5-2-4- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان مالوندیآلدئید
168
5-2-5- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان محتوای نسبی آب برگ
171
5-3- ویژگیهای بیوشیمیایی
171
5-3-1- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان پرولین
173
5-3-2- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان گلیسین بتائین
174
5-3-3- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان قندهای محلول
177
5-3-4- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان پروتئین کل
179
5-3-5- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک و سدیم نیتروپروسید بر میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان
183
5-4- بررسی میزان جذب عناصر غذایی
183
5-4-1- تأثیر تیمارهای شوری و اسید سالیسیلیک در میزان جذب عناصر غذایی
188
5-4-2- تأثیر تیمارهای شوری و سدیم نیتروپروسید بر میزان جذب عناصر غذایی
194
5-4-3- نتیجهگیری کلی
194
5-4-4- پیشنهادات
195
منابع
فهرست جدولها
عنوان
صفحه
جدول 4- 1- نتایج مقایسه میانگین برخی از شاخصهای رشدی مورد ارزیابی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت اسید سالیسیلیک
57
جدول 4-2- نتایج مقایسه میانگین برخی از شاخصهای رشدی مورد ارزیابی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظت های متفاوت سدیم نیتروپروسید
63
جدول 4-3- نتایج مقایسه میانگین رنگیزههای فتوسنتزی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت اسید سالیسیلیک
65
جدول 4-4- نتایج مقایسه میانگین رنگیزههای فتوسنتزی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت سدیم نیتروپروسید
67
جدول4-5- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان کلسیم، منیزیم، آهن و روی برگ و ریشه در دو رقم انگور
135
جدول4-6- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان کلسیم، منیزیم، آهن و روی برگ و ریشه در دو رقم انگور
137
فهرست شکلها
عنوان
صفحه
شکل 4-1- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان فتوسنتز خالص در دو رقم انگور
75
شکل 4-2- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان فتوسنتز خالص در دو رقم انگور
76
شکل4-3- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر هدایت روزنهای در دو رقم انگور
78
شکل4-4- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر هدایت روزنهای در دو رقم انگور
79
شکل4-5- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان تعرق در دو رقم انگور
80
شکل4-6- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان تعرق در دو رقم انگور
82
شکل 4-7- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان نشتیونی یاختههای برگ در دو رقم انگور
84
شکل 4-8- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان نشت یونی در دو رقم انگور
85
شکل 4-9- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر محتوای نسبی آب برگ در دو رقم انگور
86
شکل4-10- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر محتوای نسبی آب برگ در دو رقم انگور
87
شکل4-11- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان مالوندیآلدئید در دو رقم انگور
89
شکل4-12- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان مالوندی آلدئید در دو رقم انگور
90
شکل4-13- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پروتئین کل در دو رقم انگور
91
شکل 4-14- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پروتئین کل در دو رقم انگور
92
شکل4-15- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان قندهای محلول در دو رقم انگور
93
شکل4-16- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان قندهای محلول در دو رقم انگور
94
شکل4-17- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان گلیسین بتائین در دو رقم انگور
95
شکل4-18- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان گلیسین بتائین در دو رقم انگور
96
شکل4-19- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پرولین در دو رقم انگور
97
شکل4-20- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پرولین در دو رقم انگور
98
شکل4-21- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز در دو رقم انگور
99
شکل 4-22- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز در دو رقم انگور
101
شکل4-23- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم کاتالاز در دو رقم انگور
102
شکل4-24- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان آنزیم کاتالاز در دو رقم انگور
104
شکل4-25- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز در دو رقم انگور
105
شکل4-26- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز در دو رقم انگور
107
شکل4-27- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
109
شکل4-28- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
112
شکل4-29- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان کلر برگ و ریشه در دو رقم انگور
115
شکل 4-30- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان کلر برگ و ریشه در دو رقم انگور
118
شکل 4-31- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان نیترات برگ و ریشه در دو رقم انگور
120
شکل 4-32- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان نیترات برگ و ریشه در دو رقم انگور
122
شکل 4-33- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پتاسیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
125
شکل4 -34- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پتاسیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
128
شکل4-35- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
130
شکل4-36- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور
132
فصل اول
مقدمه
مقدمه
تنش شوری
گیاهان در اغلب موارد، در معرض تنشهای غیر زنده مانند خشکی، شوری، دمای کم و زیاد، غرقابی، فلزات سنگین، ازن، اشعه UV، علفکشها و غیره بوده که تهدید جدی برای تولید محصول می باشند (Parvaiz et al., 2013).
شوری بهعنوان یکی از مهمترین عوامل محیطی مخرب محدود کننده تولید محصول در گیاهان بهویژه در دوره باردهی محسوب می شود، زیرا بیشتر گیاهان، به شوری حساس بوده و در غلظتهای بالای نمک خاک، آسیب می بینند (Munns and Tester, 2008). هر ساله بیش از 45 میلیون هکتار از زمینهای آبی در دنیا که در حدود 20 درصد کل زمینهای کشاورزی را شامل می شوند، توسط شوری آسیب دیده و میزان 5/1 میلیون هکتار از این زمینها بهدلیل شوری، هر ساله قابلیت کشت خود را از دست می دهند (Munns and Tester, 2008). از طرف دیگر، افزایش شوری زمینهای کشاورزی، اثرات مخرب روی کره زمین داشته در نتیجه بیش از 50 درصد زمینهای تحت کشت تا اواسط قرن بیست و یک از بین خواهند رفت (Mahajan and Tuteja, 2005).
کشور ایران با وسعت یک میلیون و ششصد و چهل و هشت هزار کیلومتر مربع، در جنوب غربی آسیا قرار دارد (مومنی، 1389). اطلاعات کمی درباره پراکنش جغرافیایی و سطوح شوری خاکهای شور ایران در مقیاس سرزمین و در مقیاس اراضی کشاورزی ارائه گردیده است. از مجموع 8/6 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران که دارای خاکهای با درجات شوری مختلف هستند، حدود 3/4 میلیون هکتار جزء آن دسته از اراضی هستند که به غیر از شوری محدودیت دیگری ندارند و حدود 5/2 میلیون هکتار افزون بر شوری، دارای محدودیت های مربوط به جنس خاک، پستی و بلندی، فرسایش و آب زیرزمینی نیز هستند. در ایران، شوری یک مسئله فراگیر و محدودکننده تولید پایدار کشاورزی است، بهطوری که قسمتهای زیادی از مناطق خشک و نیمه خشک کشور، بهویژه فلات مرکزی ایران، دشتهای ساحلی جنوب و دشت خوزستان مبتلا به سطوح مختلف شوری هستند (مومنی، 1389).
1-2-تعریف شوری
چنانچه مقدار هدایت الکتریکی عصاره اشباع محلول خاک از چهار دسی زیمنس بر متر بیشتر باشد، آن خاک را خاک شور مینامند که این مقدار معادل تقریبا 40 میلیمولار NaCl بوده و فشار اسمزی معادل 2/0 مگا پاسکال تولید میکند (Munns and Tester, 2008).
1–3– اثرات شوری بر گیاهان
شوری آب و خاک بهوسیله میزانهای بالایی از نمکها به وجود میآید. بیشتر این نمک ها را سدیم، کلسیم و منیزیم همراه با کلرید، سولفات و بیکربنات تشکیل می دهند (ملکوتی و همکاران، 1381). شوری خاک دارای سه اثر ویژه است: کاهش پتانسیل آب، عدم تعادل یونی در جذب مواد غذایی، بر هم زدن همایستایی یونی و سمیت یونی در گیاه.
شوری خاک باعث کاهش جذب آب، کاهش رشد اولیه و محدودیت در محصولدهی گیاهان میشود. در این راستا، تنش شوری شامل دو تنش اسمزی و یونی میشود (Hayashi and Murata, 1998). توقف رشد ناشی از نمک در همه گیاهان اتفاق می افتد، اما سطح مقاومت آنها به نمک و میزان کاهش رشد در غلظتهای کشنده نمک در بین گونههای گیاهی، بسیار متفاوت است، اگر چه تغییر در وضعیت آبی گیاهان، علت اصلی توقف رشد ناشی از نمکها می باشد، اما مراحل بعدی شامل جلوگیری از تقسیم یاختهای، بزرگ شدن یاختهای و تسریع در مرگ یاختهای بهخوبی مشخص نشده است (Hasegawa et al., 2000).
1-4- اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid)
واژه اسید سالیسیلیک از کلمه لاتین سالیکس[1] (درخت بید) مشتق شده است (Hayat and Ahmad, 2007). امروزه این ترکیب بهعنوان یک هورمون گیاهی طبقهبندی می شود (Raskin, 1992).
1-4-1- ویژگیهای شیمیایی و بیوشیمیایی اسید سالیسیلیک
اسید سالیسیلیک، از نظر شیمیایی به گروه فنولهای گیاهی تعلق دارد که دارای یک حلقه آروماتیک با یک گروه جانبی هیدروکسیل و یک گروه کربوکسیل بوده که تعیینکننده ویژگیهای آن می باشد (شکل 1-1). اسید سالیسیلیک آزاد یک پودر کریستالی است که در دمای 159-157 درجه سلسیوس ذوب شده و در 211 درجه سلسیوس میجوشد. pH محلول اشباع آن در آب، برابر 4/2 است. ویژگیهای اسید سالیسیلیک بیانگر این واقعییت است که این ترکیب میتواند در گیاه انتقال، متابولیزه و یا با سایر ترکیبات پیوند یابد (Raskin, 1992).
شکل 1-1- ساختمان شیمیائی اسید سالیسیلیک (Hayat et al., 2010b).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1398-07-05] [ 01:31:00 ب.ظ ]
|