پایان نامه بررسی تاثیر اقلام تعهدی و اقلام نقدی در پیشبینی ورشکستگی شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی |
ورشکستگی بر تمامی ذینفعان شرکت تاثیرگذار بوده و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم را بر آنها تحمیل میکند. آثار ورشکستگی نه تنها از جنبه اقتصادی، بلکه از جنبههای اجتماعی و سیاسی نیز با اهمیت است (لنزبرگ و همکاران،2006)[6].
به خاطر وجود حرکت مارپیچی منفی در محیط عمومی اقتصاد،[7] ارزیابی عملکرد شرکت و تحقیق در مورد علل و ریشههای ورشکستگی و پیش بینی ورشکستگی اجتنابناپذیر به نظر میرسد (کایلی و دیگی، 2002)[8].تکامل تدریجی و بهبود میزان دسترسی دادهها و اطلاعات و تکنیکهای آماری، امکان تحقیق در زمینه پیشبینی ورشکستگی را تسهیل نموده است.
در راستای مطالعات انجام گرفته در مورد تأثیر کاستیها و ناکاراییهای بازار و عدم تقارن اطلاعاتی تحقیق در زمینه رتبهبندی اعتباری و پیشبینی ورشکستگی نیز افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.
توصیههای ارائه شده در کمیته بال[9] در زمینه کفایت سرمایه در سال 2005، مشوقی برای انجام مطالعات در زمینه پیشبینی ورشکستگی تلقّی میگردد (عزیز و دیار، 2006)[10].
3-1- مسأله اصلی تحقیق و فرضیه ها
از آنجایی که بخش عمدهای از عوامل موثر بر بحران مالی، ناشی از مشکلات نقدینگی واحد تجاری است و صورت جریان وجوه نقد، اطلاعات مناسبی در مورد جریانهای نقدی ارائه می کند، بنابراین بررسی توانایی نسبتهای موجود در صورت جریان وجوه نقد به منظور پیش بینی ورشکستگی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
با توجه به مطالب عنوان شده در بالا سوال تحقیق را میتوان بدین صورت بیان نمود:
P آیا نسبتهای مبتنی بر اقلام نقدی قابلیت پیش بینی بهتری از شرایط بحران مالی شرکتها ارائه میدهند یا نسبتهای مبتنی بر اقلام تعهدی و یا ترکیبی از آنها؟
لذا فرضیه های تحقیق به شرح زیر ارائه میشوند:
P در شرایط بحران مالی شرکتها، ترکیبی از نسبتهای مالی مبتنی بر صورت جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی بهتر از نسبتهای مالی صرفاً مبتنی بر اقلام تعهدی قادر به پیش بینی ورشکستگی میباشند.
P در شرایط بحران مالی شرکتها، ترکیبی از نسبتهای مالی مبتنی به صورت جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی بهتر از نسبتهای مالی صرفاَ مبتنی بر اقلام نقدی قادر به پیش بینی ورشکستگی میباشند.
در شرایط بحران مالی شرکتها، نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام نقدی، قابلیت پیش بینی بیشتری نسبت به نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام تعهدی، در دوره نهفتگی دارا میباشند.
4-1- اهداف اساسی تحقیق
از جهات مختلف پیش بینی در آستانه ورشکست قرار گرفتن یک شرکت مفید میباشد. از این رو لازم است پیش از اینکه شرکت رسماً اعلام وشکستگی نماید بتوانیم شرایط بحرانی آن را پیش بینی نمائیم. لذا لازم است ابزار و معیاری برای این پیش بینی داشته باشیم. بدین منظور مدلهای مختلف ارائه شده است. این مدلها، مدلهای بیور، آلتمن، شیراتا، اهلتون، زمیسکی، اسپیرینگیت، سی آی اسکور، فولمر، ژنتیک فرجزاده، ژنتیک مک کی، پس از انتشار خطا، بهینهسازی تجمعی ذرات و الگوریم ژنتیک میباشد.هدف اصلی این تحقیق، پیش بینی درماندگی مالی شرکتها با بکارگیری نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام تعهدی و اقلام نقدی و با بهره گرفتن از ابزار شبکه های عصبی مصنوعی است. در واقع با بهره گرفتن از روش تحقیق همبستگی و چندین متغیر پیش بینی (مستقل) سعی میشود متغیر ملاک (وابسته) تعیین شود.
5-1- روش تحقیق
این تحقیق از از نوع همبستگی با بهره گرفتن از مدلهای شبکه عصبی برای پیش بینی میباشد و از نوع تحقیق کاربردی است.
جامعه آماری تحقیق شرکتهای سهامی پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است که از این جامعه ابتدا نمونهای متشکل از دو گروه تحت عنوان شرکتهای مشمول ماده 141 قانون تجارت و شرکتهای عدم مشمول ماده 141 قانون تجارت انتخاب گردید. دوره زمانی تحقیق برای سالهای 1390 و 1391 انتخاب شده و بر اساس دادههای سالهای 1379 تا 1391 ورشکستگی شرکتها برای سالهای 1390 و 1391 پیش بینی شده است.
1-5-1- روش جمعآوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز شرکتهای ورشکسته و غیرورشکسته از طریق بانکهای اطلاعاتی تدبیرپرداز و رهآورد نوین و سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران گردآوری شده و آمادهسازی داده ها، با بهره گرفتن از نرم افزار Excel 2007 و کدنویسی در نرمافزار [11]VBA و تجزیه و تحلیل نهایی، توسط کدنویسی در نرمافزار MATLAB انجام شده است.
2-5-1- قلمرو تحقیق
قلمرو زمانی این تحقیق محدوده زمانی سالهای 1390 و 1391 میباشد که به منظور تست مدل دادههای مربوطه، از سال 1379 به بعد جمعآوری و مورد استفاده قرار گرفته است.
سایت های دیگر :
e-space: nowrap; overflow: hidden; position: relative; width: 460px; left: 3px;">
پایان نامه تحلیلی بر فرصتها و چالشهای تولید دانش مدیریت در نظام آموزش عالی ایران :: بانک مقالات و پایان نامه ها
|
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-03-02] [ 08:14:00 ب.ظ ]
|