چکیده
مطالعه حاضر با هدف استفاده از کرم پرتار Perinereis nuntia در جیره غذایی مولدین میگوی سفید غربی Litopenaeus vannamei و بررسی زمان تخم‌ریزی و هماوری مولدین، رشد، بازماندگی و مقاومت پست‌لارو 15 روزه در برابر استرس‌های محیطی شوری، دما و فرمالین در مرکز آموزش و بازسازی ذخایر آبزیان کلاهی در استان هرمزگان انجام شد. 18 مولد ماده و 18 مولد نر در سه تیمار غذایی با سه تکرار به‌صورت تیمار یک شامل اسکوئید+ ملالیس+ جگر گاو، تیمار دو شامل اسکوئید+ ملالیس+ جگر گاو+ 8% کرم پرتار و تیمار سه شامل اسکوئید+ ملالیس+ جگر گاو+ 12% کرم پرتار قرار گرفتند. غذادهی روزانه در چهار نوبت در ساعات 6، 12، 18 و 24 تا زمان رسیدگی جنسی مولدین و تخم‌ریزی انجام شد. تعداد روز لازم برای رسیدن به رسیدگی جنسی، تعداد و درصد مولدین تخم‌ریزی کرده، تعداد تخم تولیدی، تعداد لارو تولیدی و شاخص‌های رشد لاروها (طول کل و وزن تر) محاسبه شد. جهت بررسی مقاومت لاروها در برابر استرس‌های شوری (10،20، 40 و 50 قسمت در هزار)، دما (10،20، 40 و 50 درجه سانتی گراد) و فرمالین (100 قسمت در میلیون)، لاروها به مدت 30 دقیقه در معرض استرس قرار گرفتند و پس از انتقال به آب تازه، میزان بازماندگی تیمارهای مختلف محاسبه گردید. بر‌اساس نتایج، به‌طور میانگین در تیمار سه پس از گذشت 9 روز از غذادهی، 12 عدد از مولدین ماده به مرحله چهار رسیدگی جنسی رسیدند. در تیمار دو، 9 عدد از مولدین ماده به طور میانگین 13 روز پس از شروع غذادهی آماده جفت‌گیری شدند. همچنین در تیمار یک به‌طور میانگین با گذشت 18 روز از غذادهی، 4 عدد از مولدین ماده مراحل رسیدگی جنسی را پشت‌سر گذاشتند و این تیمارها از لحاظ زمان تخم‌ریزی اختلاف معنی‌دار آماری داشتند (05/0>P ). بیشترین و کمترین میانگین تعداد تخم به‌ترتیب متعلق به تیمار سه (123622 عدد تخم) و تیمار یک (78350 عدد تخم) بود و اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده شد (05/0>P ). همچنین در مراحل لاروی ناپلیوس و پست‌لاروی، تیمار سه بیشترین تعداد و بعد از آن تیمار دو و همچنین تیمار یک کمترین تعداد لارو تولیدی را داشتند و همه تیمارها نسبت به یکدیگر دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در بررسی شاخص‌های رشد لاروها، بیشترین و کمترین میانگین طولی و وزنی به‌ترتیب متعلق به تیمار سه و تیمار یک بوده و تیمارهای دو و سه نسبت به تیمار یک دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در مقاومت به استرس‌های محیطی در آزمایشات استرس شوری، دما و فرمالین، بیشترین بازماندگی به تیمار سه و کمترین بازماندگی به تیمار یک اختصاص داشت. با‌‌توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش می‌توان گفت که رشد گنادها، رسیدگی جنسی، سرعت تخم‌ریزی، کیفیت تخم‌ها و لاروهای تولیدی و مقاومت لاروها در برابر استرس‌های محیطی در مولدین میگوی سفید غربی که با 12% کرم پرتار در جیره تغذیه شده بودند نسبت به مولدین تغذیه شده با 8% از این کرم و مولدین شاهد افزایش می‌یابد.

کلمات کلیدی: میگوی سفید غربی Litopenaeus vannamei، کرم پرتار Perinereis nuntia، جیره غذایی، رشد، استرس‌های محیطی

 

صفحه
فهرست مطالب                                                                                                            
1
فصل اول
1
مقدمه و کلیات
1
1-1  مقدمه
5
1-1-1 اهداف و فرضیات
5
1-1-2 جنبه نوآوری تحقیق
6
1-2 کلیات
6
1-2-1 پراكندگی میگوها و مناطق زیست
6
1-2-2 طبقه بندی میگوهای پنائیده
7
1-2-3 چرخه زندگی میگو
7
1-2-4 تخم‌ریزی
8
1-2-4-1 انکوباسیون تخم
8
1-2-5 مراحل لاروی
8
1-2-5-1 مرحله ناپلیوس
8
1-2-5-2 مرحله پروتوزوآ
9
1-2-5-3 مایسیس
9
1-2-5-4 مرحله پست‌لاروی (پس نوزادی)
9
1-2-5-5 سایر مراحل زندگی
10
1-2-6 دستگاه تولید مثل
10
1-2-7 اهمیت آبزی‌پروری
14
1-2-8 تکثیر‌و‌پرورش میگوهای خانواده پنائیده
17
1-2-8-1 تکثیر‌و ‌پرورش میگوی وانامی (سفید غربی)
18
1-2-8-2 پرورش میگوی وانامیدر ایران
19
1-2-9  نیازهای آبزی‌پروری موفق (با تاکید بر اهمیت غذا)
21
1-2-10 غذای زنده در آبزی‌پروری
21
1-2-11 مروری بر کرم‌های پرتار و اهمیت آن‌ها
24
فصل دوم
24
مروری بر مطالعات پیشین
28
فصل سوم
28
مواد و روش ها
 

28
3-1 محل اجرای آزمایش
28
3-2 طرح آزمایش
29
3-3  وسایل، تجهیزات و مواد مورد استفاده
29
3-3-1 وسایل آزمایشگاهی و اندازه گیری
30
3-3-2 مواد شیمیایی
30
3-4 مواد غذایی
31
3-5 سایرتجهیزات و مواد مورد استفاده
31
3-6 آماده سازی مخازن
32
3-7   برای دانلود متن کامل پایان نامه ها اینجا کلیک کنید تامین و ضدعفونی آب مورد نیاز پرورش
32
3-8 آبگیری مخازن و تنظیم فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب
32
3-9 انتقال مولدین به مخازن
33
3-10 غذادهی مولدین و رسیدگی جنسی
35
3-11 تخم‌ریزی و انتقال لاروها
35
3-12 شمارش و توزیع لاروها به مخازن
36
3-13 عملیات پرورش، غذادهی و بررسی سلامت لاروها
38
3-14 تعویض آب و خارج نمودن مواد زائد در مخازن لاروی
39
3-15 تعیین شاخص‌های رشد و بازماندگی در لاروها
40
3-16 نحوه انجام تست‌های استرس شوری، دما و فرمالین
42
3-17 تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها
43
فصل چهارم
43
نتایج
43
4-1 شاخص‌های کیفی آب
44
4-2 میانگین وزن اولیه مولدین
44
4-3 مدت زمان لازم تا حصول به رسیدگی جنسی مولدین
45
4-4 درصد مولدین ماده تخم‌ریزی کرده در مدت زمان 20 روز
45
4-5 تعداد تخم تولیدی از مولدین
46
4-6 بازماندگی لاروهای مرحله ناپلیوس
46
4-7 بازماندگی لاروهای مرحله پست‌لارو
46
4-8 طول کل و وزن ترپست‌لاروها در پایان دوره آزمایشی
47
4-9 تست‌های استرس
 

47
4-9-1 تست استرس شوری 50 قسمت در هزار
48
4-9-2 تست استرس شوری 40 قسمت در هزار
48
4-9-3 تست استرس شوری 20 قسمت در هزار
48
4-9-4 تست استرس شوری 10 قسمت در هزار
49
4-9-5 تست استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد
49
4-9-6 تست استرس دمای 40 درجه سانتی‌گراد
50
4-9-7 تست استرس دمای 20 درجه سانتی‌گراد
50
4-9-8 تست استرس دمای 10 درجه سانتی‌گراد
51
4-9-9 تست استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون
52
فصل پنجم
52
بحث و نتیجه‌گیری
59
نتیجه‌گیری کلی
60
آزمون فرضیات
61
فصل ششم
61
پیشنهادات
 

صفحه
فهرست جدول ها
29
جدول 3-1 تیمارهای غذایی مورد استفاده در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei برای حصول به رسیدگی جنسی
43
جدول 4-1 میانگین دامنه تغییرات شاخص‌های کیفی آب در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei تا زمان حصول به رسیدگی جنسی
43
جدول 4-2 میانگین دامنه تغییرات پارامترهای کیفی آب در طول دوره پرورش لاروهای تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei
44
جدول 4-3 میانگین وزن اولیه مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei بر حسب گرم در هر تیمار آزمایشی
45
جدول 4-4 میانگین تعداد روزهای رسیدن به رسیدگی جنسی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei در تیمارهای آزمایشی در یک دوره 20 روزه
45
جدول 4-5 درصد مولدین ماده Litopenaeus Vannamei تخم‌ریزی کرده در هر تیمار آزمایشی در دوره 20 روزه
45
جدول 4-6 میانگین تعداد تخم تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei در تیمارهای آزمایشی
46
جدول 4-7 میانگین تعداد لاروهای مرحله ناپلیوس تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei در تیمارهای آزمایشی
46
جدول 4-8 میانگین تعداد پست‌لارو تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei تحت تیمارهای آزمایشی
47
جدول 4-9 میانگین طول کل لاروها (میلی‌متر) در پایان دوره پرورش
47
جدول 4-10 میانگین وزن تر لاروها (میلی‌گرم) درپایان دوره پرورش
47
جدول 4-11 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 50 قسمت در هزار
48
جدول 4-12 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 40 قسمت در هزار
48
جدول 4-13 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 20 قسمت در هزار
49
جدول 4-14 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 10 قسمت در هزار
49
جدول 4-15 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد
49
جدول 4-16 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 40 درجه سانتی ‌گراد
50
جدول 4-17 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 20 درجه سانتی ‌گراد
50
جدول 4-18 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمایی 10 درجه سانتی‌گراد
 

51 

 
جدول 4-19 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون

 

صفحه
فهرست شکل ها
7
شکل 1-1 مراحل مختلف زندگی میگوها
30
شکل 3-1 دستگاه‌های اندازه گیری فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و زیست سنجی
31
شکل 3-2 مواد غذایی مورد استفاده مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei به ترتیب از بالا و راست به چپ کرم پرتار Perinereis Nuntia، ملالیس، جگر گاو و اسکوئید
33
شکل 3-3 وزن کشی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei برای انتقال به مخازن آزمایشی
34
شکل 3-4 وزن کردن غذاها و آماده سازی آن‌ها برای مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei در هر وعده غذایی
36
شکل 3-5 آماده سازی مخازن لاروی، انتقال لاروها به مخازن و بررسی روزانه وضعیت لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei
38
شکل 3-6 غذاهای لاروی مورد استفاده در دوره پرورش لاروهای تولیدی از راست به چپ فلک آرتمیا، غذای M.C.F، جلبک کیتوسروس و ناپلی آرتمیا
39
شکل 3-7 تعویض آب روزانه لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei
40
شکل 3-8 اندازه گیری طول کل پست‌لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus Vannamei برای بررسی رشد آن‌ها
42
شکل 3-9 آماده سازی تشت های محتوی آب با شوری های مختلف و انتقال لاروها به آن‌ها برای انجام تست استرس شوری
 
فصل اول
مقدمه و کلیات
1-1 مقدمه
رشد کنونی جمعیت جهان و نیاز روزافزون به پروتئین، نیازمند راهکارهای بهینه در تامین این ماده غذایی است، در همین راستا فعالیت‌های شیلاتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و می‌تواند یکی از محورها و راهبردهای تولید پروتئین مورد نیاز کشور باشد. افزایش تولید آبزیان مرهون افزایش تولید در زیر‌بخش آبزی‌پروری است (زارع و پورعاشوری، 1386)، در‌حالی که میزان صید آبزیان در طی دو دهه اخیر تقریبا ثابت بوده و یا افزایش اندکی را نشان می‌دهد. به‌منظور پاسخگویی به تقاضای روز‌افزون مردم، آبزی‌پروری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...